Naivno sam vjerovao da kolege iz jutarnje smjene vrijedno, besomučno prekucavaju novinske tekstove. Oduševljenje je bilo tim veće kada sam otkrio da arhimedovci za kreiranje transkripta članaka koriste poznati program za očitavanje teksta (iz PDF fajlova) ABBYY FineReader.

Kada Arhimedovi klijenti rano ujutru dobiju svoj pres kliping, neki od njih vjerovatno ne razmišljaju i ne znaju kako se pravi transkript teksta pojedinih članaka iz novina.

Kao laik za pitanja medijskog izvještavanja, analize i klipinga, vjerovao sam naivno da kolege iz jutarnje smjene vrijedno, besomučno prekucavaju novinske tekstove. Oduševljenje je bilo tim veće kada sam otkrio da arhimedovci za kreiranje transkripta članaka koriste poznati program za očitavanje teksta (iz PDF fajlova) ABBYY FineReader. Ili, što bi rekli u našem žargonu, program za “oceerovanje” teksta (OCR).

scanner-with-ocr-optical-character-recognition-word-translation-ipad_Arhimed

FineReader je visoko inteligentan OCR softver (optičko prepoznavanje znakova – Optical Character Recognition – OCR) za pretvaranje skeniranih papirnih dokumenata, PDFova i digitalnih fotografija u izmjenjive i pretražive elektronske fajlove.

Specifična FineReader tehnologija osmišljena je davno da bi nama geek-ovima olakšala život 🙂 Ova tehnologija je kao vino – bolja je što je starija.

Vjerujem da je FineReader jedan od nezamjenjivih i najmoćnijih OCR alata na tržištu. FineReader je u centru pažnje zbog svojih fleksibilnih opcija procesa rada, OCR alata i visoko rangiranog prepoznavanja osobina teksta.

business_problems_Arhimed

„Ako tražiš OCR koji može da obavi teške i ogromne poslove kao što je konvertovanje kompleksnih tabela u jednostavne tabele ili skeniranje stogodišnje knjige u PDF ili dobijanje tačnog teksta sa strana koje su odštampane neobičnim fontom, potreban ti je ABBYY FineReader 11,” kazao je Abby Mendelson.

„Za razliku od drugih softvera, OCR kombinuje umjetnost i nauku – a FineReader kombinuje dizajn OCR interfejsa koje nikad nijesam vidio u naprednoj OCR tehnologiji,” zaključio je on.

Organizacije i ustanove, bilo velike ili male, bore se sa upravljanjem dokumentima. Prije 20ak godina, jedan od većih izazova u kompanijama bila je npr. organizacija zaposlenih u firmi. U današnjem poslovnom okruženju, izazov je organizacija dokumenata, jer se skoro sva dokumentacija čuva u elektronskom formatu. Od tada do danas, ko zna koliko dokumenata je kreirano i sačuvano, i trebalo je naći način da se oni srede, da se automatizuje njihovo kreiranje i da se obezbijedi njihovo čuvanje.

ABBYY FineReader upravo služi da olakša upravljanja dokumentima. Ovo je naročito važno u kompleksnim organizacijama kao što su npr. domovi zdravlja, gdje veća količina papirnih i drugih dokumenata mora biti digitalizovana i sačuvana.

fine-reader-Image Editor_Arhimed

Mi u Arhimedu ABBYY koristimo za transkript teksta skeniranih dnevnih novina, da bi na kraju „proizvod” sačuvali u bazu podataka. Odnosno, naš cilj je da svaki klijent ujutru u svom pres klipingu uz original članak iz novina dobije i kvalitetan transkript teksta.

Osim toga, ABBYY se u drugim oblastima koristi i za pretvaranje slika u tekst, ekstrahovanje tekstova i tabela iz označenih djelova, kao i brzo konvertovanje PDF dokumenata u formate za editovanje.

Jedan od noviteta koji se vezuje za ABBYY program je i ABBYY TextGrabber za iPhone, aplikacija koja konvertuje tekst iz jednog oblika u drugi korišćenjem iPhone kamere. Ova aplikacija dobila je SuperStar nagradu u Consumer App, u kategoriji File Management.

McDonalds-app-OCR

McDonald’s u Njemačkoj lansirao je specijalnu promociju tokom FIFA World Cup u Brazilu: slanjem jedinstvenog koda, koji je odštampan na čaši ili pakovanju hrane, svaki McDonaldsov korisnik učestvovao je u nagradnoj igri. McDonald’s  je želio da se prilagodi korisnicima kompanije kako bi se kod fotografisao mobilnim telefonom, umjesto ručnog unošenja. Da bi ostvarili to što su zamislili, McDonaldsova agencija Razorfish osmislila je jedinstvenu aplikaciju koja koristi ABBYY Cloud OCR SDK za čitanje individualnih kodova i njihovo direktno slanje u bazu podataka. Eto još jedne zanimljive i korisne upotrebe naizgled dosadnog OCR programa.

Kako živimo u 21. vijeku, vijeku informacionih tehnologija, gdje je svaki dan važan u razvoju istih, nezamislivo je da neko ko se bavi djelatnošću kakvom se bavi Arhimed, posao svede na suvoparno prekucavanje tekstova i reformatiranje.

Zato nam je i neophodan ABBYY, mađioničar za očitavanje i transkripciju teksta. Ovaj nedovoljno „popularan“ program svakog jutra kolegama “uštedi“ sate i sate posla, a ja se više ne pitam koji to čarobni prsti svakog dana prekucaju stotine i stotine članaka.

Lazar Vuković, diplomirani programer

Piles-documents_Arhimed

Administrator
Administrator
Arhimed - digitalni partner istoriji. Lider na tržištu usluga praćenja i analize medija u Crnoj Gori, sa najsavremenijim sistemom za digitalno arhiviranje objava.

Comments are closed.