Internet je brz, jeftin, informacije su lako dostupne i svako može da izrazi svoje mišljenje. Štampani mediji, zato moraju naći način da privuku mlađe čitaoce.

Razvoj Interneta obilježio je posljednje decenije 20. vijeka, doprinijevši brzoj, efikasnoj  i znatno jeftinijoj komunikaciji. Ovaj mediji je više nego bilo koji drugi uspio da olakša život savremenog čovjeka. Koristimo ga svi, da se zabavimo, informišemo, edukujemo, da lakše obavimo svakodnevne poslovne obaveze. Jednostavno, život bez njega je postao gotovo pa nemoguć. U eri brzog tehnološkog razvoja postavlja se pitanje: gdje je tu budućnost štampanih medija.

Novine-portali-arhimed

Značaj Interneta je u lakoći korišćenja, multimedijalnom karakteru, brzini prenosa informacija, nepostojanju, ili slabom postajanju cenzure… Internet je brz, jeftin, informacije su lako dostupne i svako može da izrazi svoje mišljenje. S druge strane, štampanim medijima brzina objavljivanja informacija predstavlja veliki problem, s obzirom da oni sjutradan objavljuju ono o čemu su elektronski mediji izvještavali prethodnog dana. Izlaze samo jednom u toku dana, ne mogu koristiti video ili audio snimke, ne mogu izvještavati uživo, a i potrebno je svakog dana izdvojiti novac za njihovo čitanje.

internet_Novine-portali-arhimed               newspapers-rip -Novine-portali-arhimed

Suočeni sa ovim problemima, štampani mediji sve više, ako ne cijele, onda barem svoje djelimične sadržaje objavljuju i na sopstvenim web portalima.  Medijska scena u Crnoj Gori je, posmatrano s aspekta štampanih medija, prilično raznolika („Vijesti“, „Pobjeda“, „Dan“, odnedavno i „Dnevne novine“, ali i crnogorska izdanja srpskih listova – „Blic“, „Večernje novine“, „Informer“). Medijska scena možda i postaje „tijesna“ za toliki broj medija, ali takvo stanje doprinosi pluralizmu i razvoju kritičke svijesti.

Većina ovih medija vremenom je razvila i svoje web portale. Uz popularne portale poput „Cafe del Montenegro“ i „Analitike“, medijska scena posmatrano i iz ovog ugla postaje sve bogatija. Osim što se konzumenti medija sve više okreću Internetu kao glavnom izboru informisanja, sve više i oni o kojima medji izvještavaju, žele znati šta to web portali pišu o njima i žele te informacije dobiti istog trenutka kada su i objavljene. Prednost web portala je upravo u tome što se informacije dobijaju dok su još „svježe“.

pobjeda-Novine-portali-arhimed

Zato je Arhimed i razvio opciju „real time clipping“, a korisnik sa ovom uslugom dobija sms ili email odmah po objavljivanju njemu interesantne informacije na web portalu ili u nekoj od informativnih emisija. Informacije se dobijaju u roku od 5 minuta od objavljivanja, pa tako primaoci informacija mogu odmah reagovati, objavljivanjem reagovanja, demanta…

Internet se vidi kao medij budućnosti, jer je okrenut mladim ljudima koji su i njegovi najbrojniji korisnici. Štampani mediji, zato moraju naći način da privuku mlađe čitaoce.

No, štampanim medjima ne „prijeti“ opasnost samo od Interneta, već i od njih samih.

The Guardian

Svjedoci smo sve većeg neprofesionalizma u medijima, tabloidizacije,  nepoštovanja etičkog kodeksa, samocenzure, politizacije… Problem sa kojim se naročito susreće štampa su Crnoj Gori je nedostatak novčanih sredstava i stručnog kadra. Neka istraživanja  pokazuju da takozvani marketinški kolač u našoj zemlji iznosi svega nekoliko miliona eura.

Poslovanje u takvim uslovima dovodi do pada kvaliteta medijskog sadržaja. Mediji se utrkuju ko će prvi objaviti informacije, ko će imati ekskluzivne informacije, iznose razne optužbe, navodna saznanja, a da nisu potkrepljena nikakvim dokazim, izvorima od kojih su dobijene iste. Urednik jednog medija u Crnoj Gori, i sam svjestan toga, znao je u šali da kaže: „Ne želimo da čitaoce opterećujemo tolikim informacijama“.

Budućnost štampe može biti i u besplatnim novinama. Takvi projekti su zaživjeli u većini zemalja u kojima su pokrenuti.

Od samih medija zavisiće i njihova budućnost. Ako Internet shvate kao zdravu konkurenciju, ako pokažu spremnost da se prilagođavaju novim trendovima, naprave zaokret u uređivačkoj politici, pronađu nove načine prezentacije medijskih sadržaja i drugačije pristupe čitocima, štampani mediji bi mogli da se izbore sa sa izazovima novih tehnologija.

Aleksandra Samardžić, diplomirani politikolog

 

Administrator
Administrator
Arhimed - digitalni partner istoriji. Lider na tržištu usluga praćenja i analize medija u Crnoj Gori, sa najsavremenijim sistemom za digitalno arhiviranje objava.

Comments are closed.