Da li ste znali da je Apple iPhone na vrhu liste omiljenih uređaja korisnika Arhive Medija? Evo kako smo mi saznali.

 

Prateći Google Analitiku posjeta našem sajtu arhiva-medija.com, naišli smo na zanimljive podatke kada su u pitanju uređaji s kojih naši korisnici pristupaju sajtu.

Naime, prva zanimljivost je da je u periodu 1.januar-15.mart 2015. godine skoro 20% posjeta sajtu arhiva-medija.com došlo sa mobilnih telefona (15.17%) i tableta (4.28%).

Još zanimljivije je, kada su pojedinačni uređaji u pitanju, da je Apple iPhone na vrhu liste omiljenih uređaja naših korisnika. 

Arhimed_iPad_iPhone

Tako naši korisnici najviše pristupaju Arhivi Medija sa iPhone (27.03% ukupnih posjeta sa mob.uređaja u ovom periodu), a zatim sa iPad (19.41%). Prostim sabiranjem dolazimo do zaključka da je skoro 50% svih posjeta Arhivi Medija sa mob.uređaja u ovoj godini došlo sa Apple uređaja (pritom ovdje nismo ubrojali posjete sa Mac računara).

Na prvi pogled, manje obavještenim korisnicima može izgledati da su ostali brendovi mobilnih uređaja i tableta više zastupljeni u svakodnevnoj upotrebi, poput novijih Samsung smart telefona, koji su omiljeni gadgeti poslovnih ljudi. Ali, da li zbog odličnih performansi Apple uređaja (po procesorskoj snazi, kvalitetu ekrana i sveukupnom ugođaju prilikom upotrebe), da li zbog “buma” prodaje iPhone uređaja na našem tržištu (prodaja od strane tel. operatera Telekom i Telenor), Arhimedovi klijenti i korisnici preferiraju Apple.

[Image credits Wiertz Sébastien, Sammy4586, MDGovpics]

[Image credits Wiertz Sébastien, Sammy4586, MDGovpics]

Dakle, analitika nam je nedvosmisleno pokazala da je uvreženo mišljenje da je za crnogorsko tržište bolje praviti Android nego iOS aplikacije ništa do – zabluda. Makar kada je u pitanju korištenje Arhive Medija.

Pritom, treba imati na umu da Arhivu Medija čitaju osobe svih profesija – od novinara, PR-ova, marketinških stručnjaka, političara, bankara, preduzetnika itd.

frozen-ipad

U nedostatku validnih podataka od mobilnih operatera o broju korisnika Apple uređaja, dva su moguća zaključka:

  • više je poslovnih korisnika koji koriste iOS operativni sistem nego što smo to možda mislili
  • vrijeme je da razmišljamo o iPhone/iPad aplikaciji za našu Arhivu Medija 🙂

A šta vi mislite o tome?

Rade Raonić, zamjenik direktora

iphonevandroidvblackber-1

Administrator
Administrator
Arhimed - digitalni partner istoriji. Lider na tržištu usluga praćenja i analize medija u Crnoj Gori, sa najsavremenijim sistemom za digitalno arhiviranje objava.

Comments are closed.