Klijenti nas vjerovatno zamišljaju kao neku malu fabriku klipinga, misleći da Arhimed ima neke hobite koji ujutro makazama sjeku novine. Ne sumnjam da je nekad davno negdje u svijetu tako i počelo, ali danas smo ipak “motorizovani”. Arhimedov tim posmatrača, ozloglašena Prva smjena, podijeljen je po medijima i zadacima. 

U 5 ujutro, kada se vozim na posao, grad je pust. Onih par semafora od kuće do posla mogao bih i da zanemarim jer nema nigdje nikoga, tako da nekad prođem i kroz crveno. U to vrijeme, na ulicama nema ni policije, pa  se ni kazna ne može “popiti” 🙂

Aristotel, jedan od najvećih filozofa u istoriji, je uvijek tvrdio da je dobro ustati prije zore jer to donosi zdravlje, bogatstvo i mudrost. 😀

aristotle-quote-rising-early

Arhimedovci se sa svih strana grada kotrljaju na Stari aerodrom gdje nas čekaju novine.

Klijenti nas vjerovatno zamišljaju kao neku malu fabriku klipinga, misleći da Arhimed ima neke hobite koji ujutro makazama sjeku novine.

Ne sumnjam da je nekad davno negdje u svijetu tako i počelo, ali danas smo ipak “motorizovani”. Arhimedov tim posmatrača, ozloglašena Prva smjena, podijeljen je po medijima i zadacima. Poneko skenira novine, neko “indeksira” osobe i institucije (tagove), neko “oceeruje” transkript pojedinih novina, neko indeksira web portale… Na kraju dana (a to je nama u 9 ujutro 🙂 ), sva štampana izdanja novina su u bazi Arhive medija, sa svim potrebnim podacima i originalnim fajlovima. Petkom ostajemo malo duže na poslu, hvala Monitoru 😛

Sad nerdy guy at the computer

Sve ono što mi arhiviramo, pozadinski sistem Arhive medija automatski šalje klijentima. – na osnovu zadatih ključnih riječi, tema, kategorija, osoba, institucija. Znači, nema hobita. Samo sistem koji pravi odabir i šalje mailove.

Razumjećete da je svaka ozbiljna kompanija ili institucija koja želi da radi i napreduje, svjesna da mora biti u toku sa inovacijama. Te inovacije podrazumijevaju razvoj i napredak u poslovanju, inovacije vezane za marketing, konkurenciju, ali i da kompanija bude u toku sa dešavanjima na lokalnom, regionalnom i svjetskom tržištu.

Press clipping koji ujutro od Arhimeda dobijete mailom služi, između ostalog, da obezbjedite da vaši zaposleni imaju redovan uvid u informacije koje cirkulišu tog dana. Novinski članci iz svih crnogorskih novina, kao i TV prilozi i članci sa web portala, a koji se odnose na poslovanje vaše firme, na djelatnost kojom se bavite, na konkurenciju – biće u vašem klipingu. Ako želite, Arhimed će za vas članke i prevesti, ali to je već posebna priča.

Vaši zaposleni će biti u toku sa svim dešavanjima od važnosti za oblast vašeg rada, a motivišete ih i da sami upoznaju konkurenciju, da čitaju o vašoj industriji. Samim tim, nikada u vašoj kompaniji ne može doći do situacije da neko kaže da nešto ne zna ili da nije upućen.

rooster

 

Osim toga, adekvatnom selekcijom i analizom medijskih objava dobijate priliku da unaprijedite vaš odnos sa medijima, da “izmjerite” efekte vaših saopštenja i PR kampanja (ili vaše konkurencije), kao i da saznate da li ste i kakav uticaj izvršili na ciljne grupe.

Press clipping je vrijedan proizvod koji kompanijama koje žele da unaprijede svoj imidž i održe korak sa modernim vremenom, pruža važne informacije, korisne u kreiranju komunikacione strategije.

Na primjer, kompanija koja se bavi gradjevinarstvom će htjeti da svakodnevno bude informisana o svim člancima u štampi koji se odnose na ovu temu, na konkurenciju, na negativne i pozitivne implikacije u medijima. Bilo da ste javna ličnost, institucija, korporacija ili mala kompanija – kliping će vam biti koristan alat.

early riser

Količina objava je i ogledalo nečije popularnosti. Na primjer, bivši francuski predsjednik Šarl de Gol je od PR službe tražio da mu u press clipping stavljaju i karikature o njemu. De Gol je bio osoba velikog nosa i karikature o njemu su bile zahvalna i omiljena tema za karikaturiste, a De Gol je svoju popularnost dnevno mjerio upravo po broju karikatura 😀

Kao što vidite, press clipping može biti više nego koristan, tako da, u slučaju da još niste riješili da postanete naš klijent, definitivno je vrijeme da se odlučite za to.

Dotad, ako se nekad mnogo rano probudite i vidite automobile koji u 5 ujutro idu u smjeru Starog aerodroma, znajte – to su ili Arhimedova prva smjena ili pekari 🙂 

Duško Raonić, šef Prve smjene 

smash_alarm_WEB

Administrator
Administrator
Arhimed - digitalni partner istoriji. Lider na tržištu usluga praćenja i analize medija u Crnoj Gori, sa najsavremenijim sistemom za digitalno arhiviranje objava.

Comments are closed.